• 1
  • 2
  • 3

(Géczi Katalin, Eszterházy Károly Egyetem, Eger)

madaret01.jpg

A hideg idő beköszöntével az itthon maradt madarak az egyre kevesebb táplálék ellenére át tudják vészelni a telet segítség nélkül is, de az etetésük nagyban megkönnyíti a helyzetüket. Nekik biztonságot nyújt, nekünk pedig az ablakból kinézve a szép madarak látványát.

Az etetésre leginkább a fagyok beköszöntével van szükség, és nagyon fontos, hogy ha egyszer elkezdtük etetni a madarakat, akkor ne hagyjuk abba. A madarak megszokják és megjegyzik, hogy hol találtak táplálékot, és évről-évre visszatérnek az etetőkhöz. Viszont, ha hirtelen abbahagyjuk az etetést, bizonyos kistestű madarak nem biztos, hogy a rövid nappali periódus alatt találnak másik etetőt, vagy el tudnak fogyasztani elég eleséget a következő fagyos éjszaka túléléséhez. Természetes van, hogy valamiért abba kell hagyni az etetést – költözés, utazás -, de akkor, ha lehet, ne a legnagyobb fagyokban, és fokozatosan tegyük, napról-napra csökkentve az eleség mennyiségét, és így a madarak elkezdenek máshol is keresgélni.

A következő fontos kérdés az, hogy mivel történjen az etetés. Legáltalánosabb madáreleségek az olajos magvak, állati zsiradékok és az alma, amikkel nagyon sok madárfaj igényét ki tudjuk elégíteni. A legjobb eleség a magas olajtartalmú fekete napraforgó, ami annál jobb, minél több törött szem van benne, hiszen vannak madarak, amik nem tudják feltörni a napraforgó héját. A meleget biztosító zsiradékbevitel másik módját biztosíthatjuk állati zsiradékok, kacsaháj, libaháj, sertésháj, szalonna, faggyú kihelyezésével. Az almát pedig minden jó időben rovarokat fogyasztó madár kedveli, ezt érdemes a fák, bokrok ágaira feltűzni, hogy a hó ne fedje be.

Kenyérrel, péksüteményekkel viszont SOHA NE etessük a madarakat, mert azok az etetőben állva egy idő után erjedésnek indulnak, és elfogyasztva gyomor- és bélgyulladást okozhatnak, amitől a madarak el is pusztulhatnak.

A téli madáretetésről további részletes információkat a Magyar Madártani Egyesület oldalán olvashatnak.

Forrás: http://www.mme.hu/teli_madaretetes

madaret02.jpg