• 1
  • 2
  • 3

Fecskék

A hõségtõl fuldokló városba csivitelésükkel a legforróbb napokon is életet hozó fecskéket mindenki ismeri, de sokan mégsem. Vajon melyik faj egyedeivel találkozunk nap mint nap? Hányan tudnak különbséget tenni a hazánkban élõ molnár-, füsti, parti- és sarlósfecske egyedei között? Magyar elnevezésükben Õk mind fecskék.
A füsti fecske és a molnárfecske az ember megjelenése elõtt meredek sziklafalakon, barlangokban és faodvakban költött. Eredeti fészkelõ helyeiket napjainkra teljesen felcserélték emberi építményeken való fészkelésre. A repülõ rovarokkal való táplálkozásra specializálódtak (levéltetvektõl a lepkékig), fiókáikat is velük etetik. Talajon ügyetlenül mozognak, amely legjobban a fészeképítés idõszakában figyelhetõ meg, egy-egy nagyobb tócsánál, pocsolyánál, amint sarat gyûjtenek a fészkük megépítéséhez. Megtelepedésüket, április-június folyamán, segíthetjük egy állandóan nedvesen tartott sarazóhely kialakításával. Évente kétszer, ritkán háromszor költenek. Harmadik költés esetén szeptember közepéig is a fészkelõterületen maradnak. Fészküket több éven keresztül használják. Sokan a fészek alatt felhalmozódó piszok miatt máig le-leverik védett madaraink épülõ fészkeit. Biztató, hogy egyre több helyen látni fészek alá felhelyezett deszkát, "fecskepelenkát", amely segítségével felfogható a madarak ürüléke. Ezt elegendõ évente egy-két alkalommal letakarítani.
Sátoraljaújhelyben leggyakrabban molnárfecskékkel találkozhatunk. Nevüket hófehér mellényükrõl, hasukról kapták. Az ereszek alá alátámasztás nélkül épített, a bebúvó nyílástól eltekintve teljesen zárt, fûszálakat nem tartalmazó fészkeiket mindenütt megtalálhatjuk, gyakran egymás mellett sorakoznak (telepesen fészkel).
 

   
   Molnárfecske  Füsti fecske  

 

 
A füsti fecskét hosszú villás farok, borvörös begy, füstös mellény jellemzi. Fészke, amely felülrõl körben nyitott "csésze", sárból és száraz fûszálakból épül. Építéséhez szüksége van valamilyen alátámasztásra: falból vagy gerendából kiálló szög, lámpafoglalat vagy lámpabúra, üresen álló épületben egy függönytartó, eresz alatt kifeszített drót. Az állandóan nyitott ablakokkal, ajtóval rendelkezõ gazdasági épületek számának csökkenésével fogy fészkelési lehetõségeinek köre.
A sarlósfecske rendszertanilag a sarlósfecske-alakúak, a többi faj a verébalakúak közé tartozik. Nyaranta fel-fel tünnek nagy magasságban a város felett vadászó csapatai. Költésük még nem bizonyított.
Partifecske, leszakadó vagy rendszeresen bányászott partfalakhoz kötõdõ életmódja következtében településünkön szintén nem jellemzõ.

Géczi István