• 1
  • 2
  • 3

Rekord széncinege fészekalj

A Zempléni-hegység keleti oldalán, Mikóháza község határában, alakított ki a vezetésemmel a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola természetvédelmi szakköre mesterséges fészekodú telepet. Az idén május 12-e és 18-a között került sor a 131 db B típusú odú ellenõrzésére.
Az odútelep, természeti viszonyait tekintve, talán legrosszabb adottságú része kellemes meglepetést szolgáltatott.
A terület természetes növényzete kocsánytalan tölgyes. Az odúk nagy részét fiatal tölgyesekben is helyeztük ki. Kisebb részüket, viszont egy olyan területen, amely az erdõ kivágása után sokáig legelõ volt, majd a legeltetés befejezését követõen, részben erdei fenyõvel ültették be, részben akác nõtte be. A fiatal fenyves nagyon sûrû, az akác alatt szeder burjánzott el. Ezért az odúk egy széles erdészeti út mentén, az út fölé hajló ágakra kerültek. Odúköltõ madarak számára a mesterséges odúkon kívül, 1-200 m-en belül, más fészkelési lehetõség nincs.
Az erdészeti út mentén végezve az ellenõrzést, a megszokott, maximum 12-13-as, fióka-számú odúk után a 79-es számú odúban 15 sárga csõrû madárkát számoltunk. Az elsõ számlálást tévesnek vélve párszor még megszámoltuk a fiókákat, sõt a fényképezõgép is elõkerült. (A következõ odúban még kotlott egy széncinege.)

Géczi István