• 1
  • 2
  • 3

 

Megyer-hegy, Király-hegy

November 17. Igazi kiránduló idõ. Sok hasonló biztos nem lesz a télen. Egy szendvics, fél liter tea. Irány a buszmegálló.
Az út menti nyárfákon már csak a sárga fagyöngy gömbjei zöldellnek. Botkõ. A buszvezetõ rendes, megáll. Megúsztam az aszfalton gyaloglást. Botkõ - gejzírkúp. Autóval könnyen megközelíthetõ. A gejzírkúp egyedülálló. A környezet a szokásos. Szemét, pusztítás-nyomok.
Csipke. Egyik-másik már puha, ehetõ. Kökény. Fanyarabb már nem is lehetne.
Kis erdõ. Feketefenyõ. "Mit keresünk mi itt? Senyvedünk és elpusztulunk." Az elpusztult fenyõk helyén vörös tölgy. Szép. Tájidegen!
Tovább az úton. Jobb oldalon szõlõk. Szüretelõk. Szép, tiszta gyep. Baloldal. Szántó. Szemét. A nap egyre jobban melegít. Már ahol ér. Sûrû bokros. Szárnyas mezgerélõk. Fenyõrigók. Talán ezernél is több. Mezei verebek. Több száz. Zöldikék, citromsármányok. Csivitelés. Madárfelhõk. Hirtelen csend. Héja. Elment. Újra zsong a cserjés. A magasban vijjogás. Egerészölyv.
Irány a tengerszem. Mélyút. Fiatal tölgyek alkotta boltozat váz. Elhagyott pince. Hófoltok. Fényfoltok. Halkuló emberi zajok. Bányaudvar. Hótakaróban. "Szépen rendbe tették." Cserjék, kilátást zavaró fák kivágva. Tájékoztató tábla. Még ép. Egyeseknek már útban volt. Golyónyom. Védõkorlát. A tengerszem biztonságosan körbejárható. Kisgyerekekkel is. Malomkövek. Bányászlakás.
Tovább a tanösvény-jelzésen. Piros T. Megyer-hegy. Északi oldal. Fiatal tölgyes. Hótakaróban. Ropog a léptek alatt. Megállok. Csend. A 37-es monoton zúgása. Tovább. Erdei pinty pittyeg. Széncinege csörög. Déli oldal. Hómentes. Szembõl túrázó. Az elsõ. Ismert kirándulóhely? Ketten a hegyen! Vijjogó ölyv, korrogó holló.
Király-hegy. Északi oldalán újra hóban. Idõs tölgyek a fiatalok között. Csuszka jelzi revírjét. Barátcinege keresgél. Széncinege. Erdei pinty. Király-hegyi bánya. A bányaudvar "dzsungel". Akác, szeder, bodza, csalán, kúszónövények. Kvarcit "szurdok". Vad, mesterséges, mesteri. (Gyerekkel kerülendõ.) Megnézni való.
Irány haza. Vijjogó ölyv a fakorona fölött. Köröz. Vijjog. Mintha engem szeretne elkergetni az erdejébõl. Igaza van. Õ van otthon. Betolakodó vagyok.
Felhagyott szõlõk. Csipkeszedés. Delel a nap. Kontraszt. Kék és fehér. A barna összes árnyalata. Nyugodt, nyugtató. Tanya. Öreg diófa. Nagy fakopáncs dobol. Tanya. Magányos kutya.
Újra a kiserdõ. Az út szélén nylon szatyorban döglött macska. Reggel még nem volt itt. Aszfalt-séta. Szemét vászonzsákban. Nylon zsákban. Egyesével. Külsõ. Sebességhatár? Mobilozó autóvezetõ. Sírkõ. Élt 31 évet.
Buszmegálló. Írom a gondolataimat. Újra egy egerészölyv. Nyugodtan, komótosan, ahogy csak a ragadozó madarak tudnak. Autó. Repülõ szalvéták az út közepére. Ezt csak az ember tudja!

Géczi István