• 1
  • 2
  • 3

Denevérélõhelyek felmérése és védelme a Zempléni-hegységben

Egyesületünk tagjai végzik 2001-tõl a Zempléni-hegység és a Bodrogköz területén található ismert denevér élõhelyek (padlások, pincék, egykori bányajáratok) rendszeres ellenõrzését, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Zempléni Tájvédelmi Körzet munkatársaival együtt mûködve az erdei élõhelyek felmérését.

Egyesületünk 2001-tõl részt vesz az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában zajló „Denevérvédelmi szempontból fontos mesterséges üregek” védetté nyilvánítási programjában.

A Magyar Denevérkutatók Baráti Köre országos programjai keretében az 1990-es évek folyamán a Zempléni-hegység és térsége, az épületlakó denevérfajok tekintetében, az ország egyik legjobban feltérképezett területévé vált. Száznál több nyári élõhely vált ismertté, amelyeken a tulajdonosokkal, gondnokokkal kialakított személyes kapcsolat, ismeretátadás biztosítja a denevérek védelmét. Ismertté váltak, fõleg a téli félévbõl, pince élõhelyek is. A tágan értelmezett Zempléni-hegység magába foglalja Tokaj-Hegyalja területét is. E térségben, a szõlõkultúrának köszönhetõen, több ezer pince és borház, potenciális téli és nyári denevérszállás található. Az országos szinten szervezett programokból ezek célzott felmérése, a tulajdonosokkal való kapcsolatfelvétel kimaradt. A területen tevékenykedõ, helyi szervezetként 2001-ben hozzá kezdtünk a pincék, borházak felméréséhez. 2002-05. folyamán sikerült folytatni a programot, de még mindig sok a fehér folt. 2006-ban fel kívánjuk mérni az eddig kimaradt területeket, elvégezni a már ismert élõhelyek monitoringját, és minél szélesebb körbe eljuttatni a denevérekre vonatkozó alapvetõ információkat. Több ezer tulajdonossal közvetlen, személyes kapcsolat kialakítására így sincs mód. A program keretében, egyrészt személyesen a hegyközségeken, illetve írásban történõ kapcsolatfelvételen keresztül juttatjuk el a legfontosabb denevérekre vonatkozó ismereteket az értük legtöbbet tenni tudókhoz, élõhelyeik tulajdonosaihoz, kezelõihez. Másrészt a birtokukban lévõ, denevérekre vonatkozó információkat összegyûjtjük, és a térségben található pincesorokat és magányos pincéket, épületeket felmérjük.
A pincetulajdonosok részére jelentettük meg a pincékben elõforduló fajokat bemutató Bõrszárnyú pincelakók címû szóróanyagot, az oktatási intézmények és a lakosság szélesebb rétegei részére a tájegység denevérfajait bemutató kiadványt (Abaúj-Zemplén Természeti Értékei 3. Denevérek. Lásd: Kiadványaink/Ismeretterjesztõ).
 

Természetes eredetû barlangok hiányában a pincék e fajcsoport létfontosságú telelõhelyei, a ritkán használt épületek egyre fontosabb szaporodó helyeik. Az ismeretek hiányából fakadó félelem, tájékozatlanság következtében, annak ellenére, hogy valamennyi faj védett, nem szívesen látott vendég. Az átalakítások, kizárások évrõl-évre újabb élõhelyeket szüntetnek meg. Remélhetõleg e folyamat megállítható, esetleg meg is fordítható, melyet elõ szeretnénk segíteni a denevérekrõl rendelkezésünkre álló információk átadásával. Ezt szolgálja a felújítások denevérbarát módjára, a természetvédelem szempontjából ideális idejére tett javaslatok megfogalmazása, a megvalósításban való segítségnyújtás. Ezzel hozzá kívánunk járulni térségünk jelenlegi denevér állományának megõrzéséhez, megerõsödéséhez. A program elindítása kezdetétõl 6 denevérfaj: kis patkósorrú, nagy patkósorrú, csonkafülû, pisze, szürke hosszúfülû és közönséges denevér példányai, kolóniái kerültek elõ pincékbõl. Kiemelkedõ jelentõségû egy 96 példányos nagy patkósorrú telelõ állomány. A teljes körû felméréstõl újabb kolóniák ismertté válása várható.
A különbözõ élõhelyeken 20 denevér faj egyedei váltak ismertté.
2005-06 folyamán folytatjuk a potenciális élõhelyek felkutatását. Ellenõrizzük a lakossági bejelentéseket (pl. redõnytokban megtelepülõ denevérek), és segítünk a felmerülõ problémák megoldásában. Újból megkívánjuk jelentetni a térség denevérfajait bemutató kiadványt. Folytatjuk az elõadások tartását a hegyközségi gyûléseken, a kapcsolatfelvételt a borvidékbe nem tartozó települések (Hernád-völgy) szõlõ termesztõivel. Elvégezzük az ismert pince, és egyéb élõhelyek ellenõrzését, karbantartását. Folytatjuk az adatbázis frissítését, bõvítését. A zempléni térségben megjelenõ sajtótermékek, elektronikus média (Helyi Krónika, Pálházi Fórum, Zemplén Televízió, Rádió Aktív) igénybevételével folytatjuk a denevérekre vonatkozó ismeretek terjesztését.

Várjuk minden érdeklõdõ, tenni akaró természetbarát csatlakozását.

A program felelõse: Géczi István, titkár (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Aktuális feladatok:
- guanó letakarítása szaporodó kolónia szálláshelyérõl
- telelõhelyek berepülõ nyílásai állapotának õszi és téli ellenõrzése
- beomlóban lévõ pincebejárat felújítása a Hegyalján
- 2006. jan-febr. telelõ állományok ellenõrzése


A program eredményes folytatását az Egyesületünk számlaszámára 55500029-15003391 történõ befizetéssel is támogathatja. Kérjük, tüntesse fel, hogy adományával a denevérvédelmi programot kívánja támogatni. Köszönjük!